Doreşti să ruleze automat un program calculatorul tău, să-ţi amintească despre ceva sau chiar să trimită e-mailuri automat? Foloseşte Task Scheduler, o aplicaţie sub Windows. Interfaţa te poate intimida, însă este uşor de utilizat.
Cum să rulezi programe şi să setezi un memento cu Windows Task Scheduler (Organizatorul de sarcini)Task Scheduler are o mare varietate de utilităţi.Orice doreşti să facă automat computerul tău poţi configura cu această aplicaţie. De exemplu, ai putea folosi Task Scheduler pentru a trezi calculatorul automat la o oră setată de tine.
Cum creezi o sarcină simplăPentru a lansa aplicaţia Task Scheduler, apasă butonul Start, tastează Task Scheduler şi apoi apasă pe link-ul Task Scheduler (sau apasă Enter).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Apasă pe Create Basic Task în partea dreaptă a ferestrei Task Scheduler. Această legătura va deschide un îndrumar care te va duce prin procesul creării sarcinii tale. Dacă doreşti opţiuni mai avansate, apasă Create Task.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Completează câmpurile cu numele şi descrierea sarcinii. Acestea te vor ajuta să îţi aminteşti ce va face sarcina pe care o creezi, mai târziu.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Selectează când doreşti să se declanşeze sau să pornească sarcina respectivă. Poţi să o setezi să pornească zilnic, săptămânal, lunar sau doar o dată. În plus, poţi programa pornirea sarcinii la pornirea computerului sau la logarea ta. De asemenea, poate porni ca răspuns la ID-ul unui eveniment din lista de evenimente a Windows-ului (Windows event log).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Atunci când selectezi zilnic, săptămânal, lunar sau doar o dată, vei fi întrebat pentru specificarea momentului la care doreşti să intervină evenimentul.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Poţi programa Windows-ul să pornească un program, să trimită un e-mail sau să afişeze un mesaj ca răspuns la momentul de declanşare pe care l-ai specificat mai devreme.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Dacă doreşti să rulezi un program, apasă pe butonul Browse şi localizează fişierul executabil de pe hard disk program.exe - majoritatea programelor pot fi localizate sub Program Files din partiţia C:. Selectează un program şi acesta va fi lansat automat la momentul programat de tine - de exemplu, dacă foloseşti mereu un anumit program la 1 p.m., poti face ca Windows-ul să-l deschidă automat la 1 p.m. în fiecare zi a săptămânii, ca să nu uiţi.
Poţi adăuga de asemenea variabile opţionale, pe care le suportă unele programe - de exemplu poţi specifica variabila AUTO cu CCleaner pentru a porni automat CCleaner când l-ai programat (Variabilele exacte suportate vor diferi la alte programe).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Dacă doreşti să afişezi un mesaj sau să trimiţi un e-mail, vei fi interogat asupra detaliilor mesajului afişat sau ale e-mail-ului pe care doreşti să-l creezi.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Aproape ai terminat - Windows va afişa detaliile sarcinii create de tine. Apasă butonul Finish iar sarcina ta va fi creată.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Dacă doreşti să dezactivezi o sarcină pe care ai programat-o, localizează sarcina din lista, apasă cu clic dreapta pe ea şi selectează Disable sau Delete.
Setări avansate pentru sarcinăPentru a edita mai multe opţiuni pentru sarcina ta, apasă click dreapta pe sarcina pe care ai creat-o deja şi selectează Properties. Mai poţi apăsa pe linkul Create Task din bara laterală pentru a crea o nouă sarcină în interfaţa avansată, trecând peste îndrumar.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Din această interfaţă, poţi ajusta câteva setări care sunt ascunse în interfaţa îndrumarului de bază, dacă într-adevăr doreşti o personalizare a sarcinii tale.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]De exemplu, poţi seta alte tipuri de declanşare - poţi porni o comandă atunci când computerul tău se blochează/deblochează, sau când computerul tău rămâne nefolosit o perioadă (idle) - acest lucru este ideal pentru sarcinile de întreţinere care nu ar trebui să ruleze în timp ce computerul este folosit de cineva.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Poţi de asemenea specifica mai multe declanşări şi acţiuni - de exemplu, ai putea avea în acelaşi timp pe ecran un memento şi să se lanseze şi o aplicaţie.
Pentru că sunt multe opţiuni aici, ele nu vor fi necesare pentru majoritatea sarcinilor pe care le vei crea - poţi chiar să nu ai nevoie să deschizi această interfaţă dacă nu doreşti.