League of Legends este un joc asemănător cu Heroes of Newerth şi Defence Of The Ancients, acţiunea desfăşurându-se pe Tărâmurile Justiţiei din Runeterra, unde scopul principal este distrugerea Nexus-ului inamic. La fel ca în titlurile menţionate, fiecare facţiune controlează jumătate de hartă şi deţine un Nexus, 3 Inhibitoare, 12 Turnuri şi armate controlate de către computer.
Jucătorii intră în rolul unui Summoner, vrăjitori extrem de puternici ce pot invoca pe Tărâmurile Justiţiei Campioni care să lupte pentru ei. Exceptând controlarea Campionului, pe parcursul unei bătălii un Summoner mai poate interveni direct prin intermediul vrăjilor şi a specializărilor.
I. Conectarea
Leagues of Legends este gratuit şi oricine poate să il joace, nefiind bazat pe invitaţii. Primul pas care trebuie facut este să îţi creezi un cont pe site-ul oficial, clientul jocului fiind disponibil pe serverele ComputerGames.
După ce instalezi jocul şi-ţi creezi contul, poţi folosi numele de utilizator şi parola pentru a te autentifica şi juca împreună cu alţi Campioni din întreaga lume.
Pentru începători există opţiunea Tutorial, unde sunt explicate elementele de bază. După acest Tutorial este recomandat să joci un meci de antrenament (Practice Game) cu Campioni controlaţi de către calculator, pentru a pune în practică ce ai învăţat.
Selectează Practice Game, apasă Create Game, introdu un nume pentru joc şi o parolă dacă nu vrei să mai participe şi altcineva la acest meci în afară de tine. Pe lângă acestea, mai trebuie să determini şi numărul maxim de campioni, după care poţi apăsa pe Start Game.
II. Conceptele de bază
După începerea unui meci, indiferent că e practice sau normal, trebuie să alegi un Campion, cu menţiunea că la început nu vei avea acces la toţi. Pentru a debloca anumiţi campioni trebuie sa joci o perioadă mai lungă de vreme şi, după ce ai acumulat Puncte de Influenţă, poţi vizita magazinul cu un click pe butonul Store din meniul principal.
Aici poţi cumpăra cu aceste puncte o varietate de produse şi servicii, unul dintre acestea fiind posibilitatea de a alege anumiţi Campioni. Dacă vrei să investeşti bani reali ca să scurtezi timpul de acumulat Puncte de Influenţă, poţi cumpăra aşa-numitele Puncte de Luptă, mai valoroase decât cele de Influenţă, dar care pot fi folosite în acelaşi scop.
În ecranul de alegere a Campionului există un filtru de sortare în partea stângă, în funcţie de caracteristicile eroilor, în timp ce în partea dreaptă avem o descriere amănunţită. Odată ales Campionul dorit, apasă butonul Summon Champion.
După acest pas va trebui să alegi Vrajile Summoner-ului. Acestea sunt independente de Campionul ales, iar selectarea vrăjilor se face cu ajutorul mouse-ului, prin drag and drop. La fel ca în ecranul precedent, anumite vrăji nu sunt disponibile de la început, accesul la cele mai avansate urmând să fie dobândit pe măsură ce Summoner-ul avansează în nivel. Odată ce ai ales şi vrăjile, apasă butonul Confirm Spells.
Ultimul pas este reprezentat de pagina cu Rune. Acestea sunt pietre magice speciale care odată dobândite te vor ajuta să-ţi personalizezi şi mai mult Campionul, oferindu-ţi diverse bonusuri pentru magii, puterea de atac, armură, cantitatea de mană, rata de regenerare a sănătăţii sau viteza atacurilor. Runele pot fi cumpărate şi ele din magazin cu Puncte de Influenţă, dar iniţial nu vei avea niciuna şi nici vei putea să le cumperi înaintea primului meci, deoarece nu vei avea „banii” necesari.
La începutul unui meci, Campionul tău este localizat pe platforma Summoner-ului . Aici se regenerează foarte repede punctele de mană sau de viată, iar un pic mai sus se află magazinul de unde puteţi cumpara obiecte în schimbul aurului colectat. Tot aici va fi înviat Campionul tău după ce este omorât.
La fel ca în Heroes of Newerth sau Defence of the Ancients, aurul se obţine prin efectuarea ultimei lovituri asupra unei unităţi inamice sau neutre (cele din pădure), dar pe lângă asta există şi anumite rune, specializări sau abilităţi ale Campionul ce sporesc şi ele viteza cu care se umple trezoreria.
Odată ce a început meciul şi ţi-ai cumpărat obiecte de la magazin, trebuie să alegi unul dintre cele 3 drumuri principale pe care să te lupţi, drumuri pe care se vor întâlni şi armatele controlate de computer. La un moment dat, în funcţie de ce se intamplă pe „poteca” respectivă, vei ajunge foarte aproape de un turn inamic, dar este de preferat ca la început să nu încasezi lovituri de la această cladire, deoarece ai puţine puncte de viaţă şi un turn te poate omorî cu doar câteva lovituri.
Tufişurile reprezintă un alt element important de pe câmpul de bătălie, fiindcă îţi permit să rămâi ascuns fără ca inamicii să te poată vedea din exterior dacă nu îi ataci. Astfel, această iarbă înaltă este foarte folositoare când vrei să pregăteşti ambuscade, dar la fel de bine poate fi folosită când trebuie să te retragi.
Inhibitoarele pe de altă parte sunt clădirile ce împiedică Nexus-ul inamic să genereze super-unităţi. Dacă distrugi o astfel de clădire, pe drumul respectiv vor veni armate aliate mai puternice, dar după un anumit timp Inhibitorul va fi reconstruit, moment în care Nexusul tău va genera din nou unităţi normale.
Nexus-ul este clădirea care controlează armatele şi în acelaţi timp reprezintă obiectivul final. El este păzit de turnuri care îi oferă imunitate, iar acestea sunt imune datorită următoarelor turnuri. Această reacţie în lanţ se întinde până la cel mai îndepărtate turnuri faţă de baza principală, acestea fiind vulnerabile la atac. Aşadar, pentru a obţine victoria trebuie să distrugi cel puţin toate turnurile de pe un anumit drum ca să poţi ataca Nexus-ul inamic.
III. Interfaţa
Interfaţa este alcatuită din urmatoarele elemente:
[list]
[*]
Bara de experienţă
Statistici
Obiecte
Aur
Vrăjile Campionului
Bara de viaţă şi de mană
Vrăjile Summoner-ului
Magia de teleportare
Meniul principal
Minimap
Ceas şi scor
Eroii aliaţi